Huge eco-friendly luxury living project coming to Cairo


Luxury usually comes at a high price, not only financially but environmentally too. But plans for a new building in the heart of Cairo hope to change this high cost to the environment, combining luxury living with eco-friendly technology.

Real estate company, Abraj Misr, has just announced plans to invest 4.5 billion Egyptian pounds (US$589.7 million) in the multi-purpose development known as The Gate. It will consist of residential, commercial and retail spaces, a shopping mall and even a 5 star hotel.

The design by renowned architecture company Vincent Callebaut Architectures (VCA) incorporates green features with high-end services such as luxurious limousines, gymnasiums, a pet care facility and a beauty center to attract potential residents.

The architecture firm’s idea was to metamorphose the city into a vertical, green, dense and hyper-connected ecosystem and “to raise awareness of green sustainable architecture to fight against global warming in order to maintain an eco-friendly earth for our next generation.”

Solar energy, living walls, wind turbines and even roof food gardens will give this luxury development an eco-friendly helping hand to do this.

The Gate is designed around a central boulevard, which is the heart of the complex. The apartments are housed in rectangular buildings attached to this central street. At both ends, there are facades inspired by fish gills that will act as sunshades.

The project is intended to balance the efficient distribution of 1000 apartments and a contemporary and sustainable identity. The smart building will ensure a 50 percent energy saving and a significant reduction in carbon footprint.

It is eco-designed according to bioclimatic rules (solar cycle, prevailing wind directions, endemic plant species etc), and by incorporating renewable energies (wind turbines, thermal solar energy, photovoltaic solar energy, geothermal energy, biomass etc).

Living walls have become popular recently, allowing for greenery even when space is lacking. They will allow for the overall reduction in building temperature of The Gate. Heat build-up in cities is largely due to solar radiation being absorbed by roads and buildings that is then stored in the building material. The designers hope that the walls may also be used as a method for water reuse by purifying polluted water and absorbing the dissolved nutrients.
VCA-GATE-RESIDENCE-CAIRO-INSIDE-660x445

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s